Doe jij dat ook ieder jaar weer? Terugkijken naar het afgelopen jaar en dan een kritisch kijken naar jezelf? Wat kan beter, wat was er goed, hoe heb je je gevoeld en wat heb je ervan geleerd. Het is in december heel gebruikelijk dat je een beetje melancholisch wordt. Het is ook niet niks, weer een jaar voorbij. Een jaar waarin heel veel gebeurd is en waarin je er misschien wel een rommeltje van hebt gemaakt op bepaalde gebieden. Een puincontainer huren helpt dan niet. Alleen door zelfreflectie kun je hiervan leren en er in het nieuwe jaar je voordeel mee doen.

Kijk kritisch, maar zeker niet té kritisch

Natuurlijk zijn sommige dingen niet gelopen zoals je dat graag had gewild. Misschien is je relatie overgegaan, heb je spijt van een carrièreswitch of had je het financieel verstandiger willen aanpakken. Dan moet je dat eigenlijk zien als leermomentjes. Dat de relatie is overgegaan zal vast een reden hebben gehad. Daar kun je voor een volgende relatie van leren. Ook als het niet jouw “schuld” is dat jullie uit elkaar zijn. Je carrièreswitch is ook altijd ergens goed voor geweest. Je weet nu bijvoorbeeld wat je niet wilt. En die financiën… wen er maar aan. Dat blijft een heet hangijzer. Zolang je je geld niet blind over de balk smijt, komt ook dat vast wel weer goed.

Zit je in een diepe put? Zoek hulp

Je kunt hulp zoeken om verschillende redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dit het zoveelste jaar op rij is dat je ernstig geld tekort komt. Je kunt dan eens gaan praten met een budgetcoach. Weet je op het gebied van je carrière echt niet wat je wilt en maak je telkens de verkeerde keuzes? Laat je interesses dan eens testen. Wie weet krijg je daar nieuwe energie van en een richting in je leven. En de liefde, ja, die laat zich niet sturen…

Kijk ook vooral naar de dingen waar je wél tevreden over bent

Een jaar is namelijk lang en ik kan me niet voorstellen dat het bij jou alleen maar is misgegaan. Kijk dus ook eens naar wat er wel goed gegaan is. Ben je attenter geworden voor je ouders? Is het je gelukt minder snibbig te worden? Ben je met enige regelmaat naar de sportschool geweest of heb je je eigen bedrijf gestart? Allemaal dingen om trots op te zijn en om volgend jaar op verder te bouwen.
Puincontainer huren